tisdag 4 oktober 2011

Penisavund

Vår lille Dunderklump har upptäckt sin snopp.
Vid i stort sett varje blöjbyte dyker de tjocka små händerna ner och krafsar, vilket följs av bubblande skratt.
Han är så nöjd att det nästan väcker min barndoms penisavund till liv.
Ja, för det hade jag verkligen en period vill jag minnas. Jag tror att jag var runt fyra, fem år.
Framförallt var jag avundsjuk på det där med kisseriet. Det var ju så förjordat krångligt att kissa ute till exempel. Svårt att hålla balansen med byxor och trosor runt anklarna, svårt att sitta så att det inte kom kiss på kläder eller fötter och så killades det läskigt på rumpan när man satt där på någon grästuva och svajade.
Killarna behövde ju knappt ta av sig. Bara hala fram, göra sin bizniz och skaka lite.
Jag tyckte det hela kändes mycket orättvist.
Och så var det ju det där med benämningen. Jag menar, snopp, det är ju ett ord på riktigt. Till skillnad från kiss-i-murra eller vad det nu var för tramsalternativ vi valde i vår familj. Det kunde man ju inte ta på allvar ens när man var fyra år.
Säga vad man vill om ordet snippa, men ur barnperspektiv är jag starkt för dess existens.
Ska det finnas någon chans för flickor att växa upp och utveckla en avslappnad och självsäker inställning till sitt eget kön, är det ju en bra början om man åtminstone kan benämna det tänker jag.

6 kommentarer:

Marie sa...

Kisse-lina och Pelle-snopp vad det...

Fröken K sa...

På allvar? Bättre än "framstjärten" i alla fall, alltid något!

Lisa sa...

Det är himla svårt det där. Min kompis myntade en gång 'fjossen' som namn på snippan, något vi tagit fast på. Men sen Kajsa kom har vi insett att det är lite dumt att lära henne ett ord som ingen annan begriper vad det är. Kan lätt uppstå jobbiga situationer om hon varje gång måste förklara att det är PULLAN hon pratar om liksom. Så nu har vi nog bestämt oss för snippan. Hörde någonstans att det är det som är pk nu mera.

jos sa...

Jag försöker också få in att säga snippan så att det ska bli rätt för dom när dom är utanför familjen. Annars säger jag nog oftast pullan, men försöker som sagt lära om. Det är ju så sorgligt att "snopp" är så självklart men att det kvinnliga könet inte har ett självklart namn. Och jag tycker ofta när man kommer in på den diskussionen att man får respons i form av "men åh, vad spelar det för roll, sluta tjata om det där" men det är jätteviktigt, för hur ska det kunna förändras om man inte tar det på allvar?

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha, jag känner igen mig starkt! Jobbigt det var med inbyggt ;)

Fröken K sa...

Jamen precis, säger det samma det ÄR ju faktiskt viktigt. Därför är just snippa bra tycker jag, för att det har fått en ganska stor spridning.